+381 21 66 11 111
info@energreen.rs
Image12

Blog

Pelet od sojine slame kao podloga za uzgoj pečuraka

Naš pelet od sojine slame nalazi svoju primenu i kao podloga za gajenje pečuraka. Stalno dostupan, po pristupačnoj ceni i u praktičnom pakovanju, koje doprinosi uštedi vremena prilikom pripreme podloge, pelet od sojine slame predstavlja sterilan supstrat za rast pečuraka, koji će povećati prinos i doprineti bržem rastu pečuraka.

 

Prema novijim saznanjima, osim svoje dosada poznate primene za ogrev, kao energent i kao prostirka kod životinja, agro pelet se koristi i pri uzgoju pečuraka. Pokazao se kao idealan supstrat za gajenje mnogih sorti pečuraka, a naročito je pogodan za gajenje bukovače.

 

 

Prednosti u odnosu na slamu

Zasejavanje pečuraka na peletu je izuzetno jednostavno i praktično i zahteva mnogo manje energije i niže troškove za pripremu podloge za gajenje u odnosu na slamu, koja je najčešće korišćena. 

Agro pelet je pogodna podloga za zasejavanje micelije jer je dosta čistija od slame, bez prisustva prašine, bakterija i ostalih patogenih materija. Pelet se pravi pod pritiskom na veoma visokim temperaturama, s toga nije potrebno da se dodatno sterilizuje pre upotrebe kao podloga za pečurke. Osim toga, kada se pelet formira i ohladi, toliko je gust da je bakterijama i gljivicama gotovo nemoguće da prodru unutar granule. Da bi se podloga pripremila za usejavanje micelijuma, dovoljno je dodati čistu hladnu vodu.

 

predhodnosledeće